Káva bez kofeinu byla dříve spíše strašákem, dnes přináší naději

Káva je vedle čaje jedním z nejoblíbenějších nápojů světa. Stejně jako v čaji i v kávě jsou obsaženy alkaloidy, které našemu zdraví příliš neprospívají, a proto je dobré se jim vyhnout. S čajem je to těžké, ale v případě kávy máme naštěstí k dispozici kávu bez kofeinu, která eliminuje nepříznivé vlivy některých látek a naopak zachovává jiné látky tělu prospěšné.

Jaké potíže může káva způsobit?

To velmi záleží na vaší tělesné konstituci, ale také na druhu kávy. Běžná káva s vysokým obsahem kofeinu může některým způsobovat vysoký krevní tlak spojený s mžitkami před očima, žaludeční potíže, vředy anebo dokonce třes, který je patrný již po vypití jediného šálku tohoto povzbuzujícího nápoje. I po vypití šálku kávy se tedy můžete cítit slabí jako hadrová panenka.  Chcete-li většinu nežádoucích účinů kávy na váš organismus eliminovat, měli byste vědět, jak připravit kávu tak, aby na ní vaše tělo lépe reagovalo. To znamená umět si připravit kávu tak silnou, resp. slabou, aby vám ještě chutnala, ale nezpůsobila vám zdravotní obtíže. Anebo můžete sáhnout rovnou po kávě bez kofeinu, s níž si budete moci vychutnat dokonalé aroma i chuť běžné kávy, aniž byste poté jakkoliv trpěli.

Co je káva bez kofeinu?

Prakticky jde o běžnou kávu, která je připravena z kávových zrn. Ta můžete koupit vcelku anebo již namletá, výjimkou nejsou ani instantní kávy bez kofeinu, které stačí pouze zalít horkou vodou a dokonalý nápoj je vmžiku na světě. Káva bez kofeinu kofein sice obsahuje, ale pouze v malém množství. Typicky se obsah kofeinu v kávě bez kofeinu pohybuje okolo 3%. To zaručuje ještě mírné povzbuzující účinky, ale zároveň také eliminaci většiny negativní zdravotních vlivů způsobených kofeinem. Kofein se z kávy odstraňuje nejčastěji dvěma procesy, první z nich je pojmenován jako evropský a spočívá v tom, že se káva namočí ještě zelená do vody a kávové zrno se po otevření promývá metylenchloridem. Švýcarský vodní proces pak k odstranění kofeinu z kávy používá výhradně horkou vodu a páru. Je tedy šetrnější, ale bohužel při něm dochází k odstranění také celé řady éterických olejů podílejících se na aroma kávy.

Jak se dozvíte, jakým způsobem byl kofein z kávy odstraněn?

Bohužel nijak, výrobci tento údaj nezveřejňují. Můžete se zkusit dotázat napřímo. I tak ale není jisté, jestli vám někdo odpoví. Rozdíl byste ale mohli poznat v chuti, zatímco švýcarský vodní proces v kávě příliš aroma nezachovává, ten evropský je v tomto ohledu šetrnější. Na druhou stranu ale právě z kávy bez kofeinu připravené evropským procesem ve větší míře ucítíte nepříjemné chemické aroma.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.